środa, 14 października 2015

Batatowe spaghetti

Lubicie spaghetti ? Romantyczny włoski wieczór przy świecach mmm..
Ale jak to zrobić gdy jemy paleo ? Prościej niż myślicie !!
Wystarczy nam jeden prosty przyrząd który kupimy za grosze a przyniesie nam tyle pysznych warzywnych makaronów :)


Składniki :

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 2 mielonki 
  • 5 średnich pomidorów 
  • bazylia
  • czosnek
  • mielone suszone pomidory 
  • sól, pieprz
Bataty obieramy myjemy i obieramy naszą super obieraczką na makaron - bataty z swojej natury są bardzo twarde dlatego gdy macie faceta pod ręką warto go wykorzystać do obierania :) . Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wkładamy bataty, ogień zmniejszamy aby nie przypalić naszego makarony a spokojnie go rozmiękczyć i podsmażyć. Teraz zajmiemy się naszą mielonką , którą wkładamy na rozgrzaną patelnię ( proponuje użyć oleju kokosowego ), mięso rozdrabniamy dodajemy sól, pieprz i czosnek , smażymy przez ok 5 min . W tym czasie pomidory musimy sparzyć wrzątkiem  i zdjąć z nich skórkę, po czym wkładamy je do blendera i miksujemy na gładką masę. Pomidory wlewamy do mięsa i doprawiamy bazylią oraz mielonymi suszonymi pomidorami. Wszystko dusimy jeszcze 3 minutki i gotowe. Wykładamy na talerze i podajemy :) 
Smacznego ! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz