Czy na pewno każda jest taka pyszna ? Myślę że galaretki przygotowywane z proszku nie mogą konkurować z tymi przygotowanymi przez nas z prawdziwych owoców. Taką domową galaretkę najlepiej robić latem kiedy mamy nadmiar owoców które możemy przeznaczyć na przetworzenie, jednak zimą też nam się to uda ! Mrożone owoce również się świetnie nadają do przetworzenia ich na galaretkę. Ja przyrządziłam galaretkę z owoców które przepełniają moją zamrażarkę a więc zamieniamy mrożone truskawki na przepyszny deser na zimno.
Składniki :
- 400 g mrożonych truskawek
- 0,6 l wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżeczki ksylitolu
Truskawki wsypujemy do garnka i czekamy aż odmarzną ( nie muszą być całkowicie rozmrożone) zalewamy wodą i wstawiamy na palnik na średni ogień cały czas mieszając ale nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy truskawki puszczą soki dodajemy ksylitolu i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy pół szklanki naszego kompotu i rozpuszczamy w niej żelatynę, następnie dolewamy do garnka i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do pucharków, wstawiamy do lodówki na całą noc i cieszymy się domowym deserem bez żadnych konserwantów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz