niedziela, 17 stycznia 2016

Domowa galaretka

       Galaretka to jeden z najczęściej przygotowywanych przez nas deserów, jest słodka i pełna owocowego aromatu.              
       Czy na pewno każda jest taka pyszna ? Myślę że galaretki przygotowywane z proszku nie mogą konkurować z tymi przygotowanymi przez nas z prawdziwych owoców. Taką domową galaretkę najlepiej robić latem kiedy mamy nadmiar owoców które możemy przeznaczyć na przetworzenie, jednak zimą też nam się to uda ! Mrożone owoce również się świetnie nadają do przetworzenia ich na galaretkę. Ja przyrządziłam galaretkę z owoców które przepełniają moją zamrażarkę a więc zamieniamy mrożone truskawki na przepyszny deser na zimno.

Składniki :

  • 400 g mrożonych truskawek 
  • 0,6 l wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki ksylitolu 
Truskawki wsypujemy do garnka i czekamy aż odmarzną ( nie muszą być całkowicie rozmrożone) zalewamy wodą i wstawiamy na palnik na średni ogień cały czas mieszając ale nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy truskawki puszczą soki dodajemy ksylitolu i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy pół szklanki naszego kompotu i rozpuszczamy w niej żelatynę, następnie dolewamy do garnka i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do pucharków, wstawiamy do lodówki na całą noc i cieszymy się domowym  deserem bez żadnych konserwantów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz